- Här är några exempel på kurser/föreläsningar. Jag är givetvis öppen för önskemål och särskilt anpassade insatser.
Reportaget/Berättande journalistik
Reportaget är min hemmaplan. Jag var med på 90-talet när vi skrev lååånga reportage i GP Söndag, 20–30.000 tecken var inget onormalt. Men det är varken längden eller den litterära talangen som bestämmer vad ett reportage är.
Man behöver inte vara någon Hemingway för att skriva reportage. Reportaget är en arbetsmetod! Det handlar om att redan vid researchen samla på sig uppgifter och anteckningar som kan användas för att levandegöra texten. Detaljer, dialog, scener, personbeskrivningar, dramaturgi… allt medverkar till att hålla fast läsaren.
Vad jag gärna talar om är hur man kan använda reportagemetoder även för att få mer närvaro i den vanliga nyhetstexten.
Berättande
Det är nästa steg, att inse dynamiken i det berättande reportaget som går djupare och som ger läsarna texter som de inte glömmer. Och kanske inte bara ha en grävgrupp utan också en storygrupp som jobbar med nyheter. Men det kan också vara en eller ett par intresserade och engagerade skrivduktiga reportrar som får uppdraget att hitta de fördjupande historierna i nyhetsflödet. En journalistik som sätter spår. Ta “casen” till en ny nivå — inte tre pratminus från 86-åriga Vera, utan var med henne en hel dag.
Läs mer om detta under Kategorier/Reportage.
Skriv-Meccano
Har ni hört två reportrar diskutera hur de gör när de antecknar? Hur de gör när det är bråttom? Hur de får flyt i texten? Nej, vi journalister pratar inte så mycket om hur vi gör när vi jobbar. Men på en redaktion finns otroligt mycken kunskap om hantverket. Det gäller bara att börja prata med varandra.
Och det handlar inte om att de som är äldre och har många år i yrket ska lära de yngre. Även en nybliven journalist kan ge synpunkter och inspiration till den erfarne, om den senare är öppen och har den vettiga inställningen att skrivande är en livslång lärandeprocess.
I Skriv-Meccano plockar vi isär och bygger ihop. Metodsamtalen utgår från skrivprocessen: idé/ research/ sovring/ skrivande/ textredigering. Det finns många moment i vårt arbete och två reportrar arbetar inte på samma sätt. Min erfarenhet är att det finns ett uppdämt behov av att prata om hur vi gör när vi jobbar. Det vittnar de alltid livliga diskussionerna om.
Kursen kan göras på flera sätt:
* En mindre grupp, 6–7 personer. Deltagarna får en meny med frågor som de kan välja bland. Så går vi laget runt några varv. Jag sticker in med synpunkter och små “miniföreläsningar”.
* Det kan också vara så att jag “utbildar” en grupp skrivintresserade som sedan kan bli coacher och leda vidare samtal på redaktionen under en längre period. Då går vi också igenom om hur man talar om texter. Att fixa till en text innan den går i tryck är inte “coachning”. Det är ett djupare arbete under längre tid där man måste gå in på reporterns arbetsmetoder.
* Större grupp (jag har haft upp till 50 personer). Det blir en blandning av föreläsning och gruppdiskussioner. De senare mynnar ut i en allmän diskussion — inte trista gruppredovisningar.
* Konferensföresläsning. Jag kan som ett inslag i en redaktionskonferens hålla en snabbföreläsning om skrivmetoder.
Krönikor/kåserier
En journalistisk genre som många känner sig kallade till…
Vi benar upp begreppen och fördjupar oss i vad som krävs för en bra personlig text. Jag har arbetat som nyhetskrönikör i Göteborgs-Posten i 15 år och skrivit kåserier i samma tidning i över 30 år. Det handlar om att göra krönikan spetsig, angelägen och läsvärd.
Och vi tar humorn på allvar.
Skrivinspiration
Jag pratar om mitt eget skrivande, lyckade jobb och intressanta misslyckanden. Hur man kan bibehålla glädjen och inspirationen. Kanske har jag med mig min mångåriga arbetskompanjon, fotografen Peter Claesson.