Historier om utedass
De flesta tycker antagligen att politik och utedass inte hör ihop. För mig däremot är de evigt förknippade.
UTEDASS ÄR INTE bara kvav luft, solblänk mellan träplankor, flugsurr, avlägsna skratt, gåtfulla läten i springor, besynnerliga tankebanor och plötsliga luktstötar. Det är också Bondeförbundet, Arbetarpartiet Socialdemokraterna, Folkpartiet och Högern. De gamla valaffischerna satt med rostiga häftstift längs ena väggen.
Dasset hörde till ett soldattorp i Högerud utanför Arvika i Värmland. Det var ihopbyggt med en mycket gammal vedbod. Torpet var från 1800-talet med vapenskylt på väggen.
Jag minns en arbetarjätte med en slägga i nävarna, kanske från 1930-talet. Och en bonde bakom en plog i siluett mot en stiliserad solnedgång: ”Rösta med Bondeförbundet”. Affischerna satt på en vacker tapet; en sådan som bara passar i herrskapsrum och på utedass.
Vem som satte upp affischerna vet jag inte. Kanske var det den gamle indelte soldaten Westlund som vi hyrde torpet av (fast han aldrig ville ta emot några pengar). Han bodde i granngården och bjöd på polkagriskarameller när vi kom med posten. Om han var på extra gott humör kunde han ta ner sin gamla kask och sin sabel som han vevade runt med en stund.
Han var mycket gammal. Mot slutet trodde han att han hade kor, fast i lagårn hade det inte stått en ko på åtskilliga år. Men i ladan fanns det hö att hoppa i. Förr fanns det alltid ladugårdar med hö att hoppa i varhelst man kom. Men Westlund hoppade inte. Däremot trillade han ner från balkongen på ålderdomshemmet där han till slut hamnade. 94-åringen överlevde. Dog av ålderdom en tid därefter. Det blev auktion på vårt sommartorp och nya människor flyttade in. Det gamla härbret från tidigt 1800-tal byggdes till med en hemmagjord veranda och grishuset inreddes.
Ett tag umgicks jag med allvarliga planer på att smyga fram en mörk kväll och återerövra de gamla affischerna. Jag ansåg att jag på något sätt hade mer rätt till dem än de nya ägarna. Men planen genomfördes aldrig. Dessutom hade jag inget eget utedass att sätta upp dem på.
ANDRAS UTEDASS var mest obehagliga. De luktade till och med illa. Och några valaffischer såg jag inte någon annanstans.
Ett dass såg jag aldrig inifrån. Men underifrån. Det var en gubbe som bodde på väg upp till Djupdalen. Vi brukade smyga på honom och en gång gick han på dass. Det var öppet på baksidan. Vår plan var att skjuta några nypon i baken på gubben och sedan pila därifrån genom skogen.
Vi tog oss fram i skottposition med ena handen för näsan. Men när vi kikade upp och såg hela härligheten blev vi alldeles handlingsförlamade. En sådan jättestjärt hade vi aldrig skådat. Allra minst i det perspektivet.
Vi sprang skräckslagna därifrån och stannade inte förrän vi var nere vid sjön. Nyponen hade gått sönder i näven och det kliade förskräckligt.
– Såg du pungen?
– Ja, dä va hår pån.
– Ja mår ille!
– Ja mä!
FÖRST MÅNGA ÅR senare fick jag själv ett alldeles eget utedass. Också detta ett annex till en vedbod, inte långt från det politiska barndomsdasset för övrigt.
Dasset var ett två-håls, varav det ena var ett juniorfjöl. Man kunde sitta med dörren öppen och blicka in i skogen där rådjuren gick. De tassade fram runt huset men det var sällan man såg dem. Och mössen prasslade i löven utanför. Oupphörligt.
Detta var ett helt opolitiskt dass. Ett naturdass var det. Och man kände sig oerhört naturlig när man satt där. Här fanns inga väggdekorationer. Men vi skaffade strax några. På den högra sidan, från fjölen räknat, satt en färgbild på ett Fabergé-smultron och ett tidningsklipp med en dikt av Tomas Tranströmer. På den högra hängde ett inramat foto föreställande skutor i Skärhamn. En kvinnlig fotograf hade signerat, om jag inte minns fel. Skutorna låg tätt och de utgjorde en fantasieggande kontrast till i Värmlandsskogen utanför dassdörren. På själva dörren hängde en filmaffisch, Casablanca med Ingrid Bergman. Ett nytryck.
På det här dasset satt man inte lika högt som på soldattorpsdasset. Därför blev det nödvändigt att tömma det efter ett tag. Lyckligtvis skedde det bara en gång under tiden vi hade stugan.
Så här gick det till: jag klädde mig i stövlar, en gammal polisskinnjacka med reflexer, nya arbetshandskar inköpta hos Edvardssons i Klässbol och mössa. Sist band jag en halsduk över mun och näsa. Jag såg ut som en genuin femfemma.
Sålunda skrudad gick jag till verket. Först bröt jag loss trälämmen på baksidan och sedan tog jag ett rejält tag med grepen i högen därinne och med några snabba stapplande steg lämpade jag skiten i en nygrävd grop. Allt genomfördes under ett ivrigt stånkande och stönande, samtidigt som jag höll andan. Svetten lackade. Stanken var outhärdlig. Jag tvingades gå därifrån efter tre vändor för att hämta frisk luft.
Olyckligtvis hade vår nya granne kommit på besök under tiden, en ung kvinna som hade med sig en stor svart Newfoundland-hund som lystrade till namnet Jussi. Jag sträckte fram handen för att hälsa men drog snabbt tillbaka den efter att ha sett hennes min. Egentligen var det lönlöst att försöka förklara klädseln och vad som var i görningen, men jag pekade bort mot dasset och berättade så naturligt som möjligt vad jag höll på med. Det hade ingen som helst effekt. Kanske berodde det på att jag fortfarande hade halsduken för munnen.
Jag skulle just ta av den och börja om när hon uppgav ett fruktansvärt skri.
– JUSSI!! NEJ JUSSI!! NEEEJ!!!
Jag vände mig om och såg den stora svarta hunden rulla sig vällustigt i gropen jag just fyllt med tre skovlar. När den hörde matte ropa kom den genast springande i full karriär mot oss. Det hängde bruna saker i den lurviga pälsen. Jag tog betäckning bakom ett träd och matte försökte fly men snubblade och hade snart sin lekfulla kelgris över sig, glatt gläfsande och skällande.
– Hundar brukar visst bete sig så där ibland. Det är helt normalt, försökte jag.
Utan ett ord gav hon sig av neråt sjön med hunden. Jag slutförde arbetet i ren desperation.
VID DETTA TILLFÄLLE älskade jag inte utedass. Det skall erkännas. Men det var tillfället mer än dasset jag inte älskade. Man minns ändå bäst de fina kontemplativa stunderna. Som barn: den lite pirrande rädslan över att ramla ner. Som vuxen: den intensiva kontakten med barndomens somrar (endast slagen av smultrondoft). Utedasset är ett ställe där man kan resa i tid och rum. Ett naturligt ställe.
Man exponerar sig för naturen och ger tillbaka till naturen. Det är kärnan i dasskänslan. En rituell akt, en koppling till förfäderna. En nationell förrättning: det nordiska ljuset är de blottade bleka stjärtarna som signalerar i midsommarnatten.
För mig hör utedass och sommar ihop. För andra kanske det hör ihop med kåkstäder och spring över gården kalla vintermorgnar. (Jag älskade inte heller mitt dass när jag satt på det under ett sportlov i minus trettio grader med två frigolitskivor som enda livförsäkring.)
Men smaken för utedass är som baken, delad.
GP och Städer och ställen 1994 (Heidruns)
Mina första tio år dassade jag ute på gården. Tre hålkar var det med väggar mellan. Man kunde komma in bakom och jag vill minnas att det var en Syrenhäck planterad mot nästa gårdslänga. I övrigt fanns det både gårdspump, vedbod och tre äckliga tunnor med matavfall i Vreta. Bakgårdenkallades så, där också mammorna piskade sina mattor. Så såg det ut det glada 50-talet mitt inne i Jönköping.
Men tillbaka till ämnet. Jag har också liten rivit TN gammal kärring i röven med en buske. Busken såg jag aldrig på kärringen, menjag vill minnas att vi barn fick oss en riktig utskällning.