Ateljé Lenken är en blogg för, i första hand, journalistiskt skrivande.
Jag som startat den heter Peter Lenken, är 67 år och är sedan 2012 frilans, efter 33 år på Göteborgs-Posten.
Nu är jag min egen och bloggar, skriver reportage och böcker. Samt föreläser om skrivande.
Jag har efter 40 år i yrket skaffat mig en del erfarenhet av journalistiskt arbete och skrivande som jag tänkte dela med mig av. Förhoppningsvis kommer ni som besöker denna skrivarateljé att själva bidra med era åsikter och erfarenheter. Det är alltså önskvärt med många kommentarer, livliga diskussioner och önskemål om ämnen att ta upp.
Jag har genom åren kommit att intressera mig för skrivandets problem och möjligheter. Är av den bestämda uppfattningen att vi måste utveckla skrivandet. Tidningar har en tendens att glömma bort själva grunden i verksamheten, texterna. Det talas desto mer om layout och hur man ska ta betalt på webben.
Reportaget är min hemmaplan. Jag skriver också sedan 1981 kåserier i GP under signaturen Tyko (varannan fredag).
Upplägget följer skrivprocessen. I “Kategorier” finns fyra huvudavdelningar om hur man bygger en bra text. Grunden: idé och research mm. Bärande väggar: ingress och disposition mm. Byggstenar: detaljer och bakgrund mm. Heminredning: stil och ord mm. Allt efter ett citat av Ernest Hemingway: “Prosa är arkitektur, inte heminredning”.
Dessutom finns avdelningen SPRÅKBRÅK för korta aktuella kommentarer.
ETT SLAGS CV
1965 Vikarie som korrekturläsare på Arvika-Nyheter
1975 –1977 Journalisthögskolan i Göteborg (praktik på GT)
1978 Semestervikarie på GP och vikarie på nöjesredaktionen
1979 – 1981 Nattredaktionen
1981 – 1986 Redaktör Världens gång (GP:s kåserisida)
1986 – 1994 Reporter på söndagsredaktionen
1994 – 1996 Featurechef
1996 – 2011 Krönikör, först på västsvenska redaktionen sedan nyhetsredaktionen
2012 Frilans bl.a. för Svenska Dagbladet, Göteborgs-Posten, Fokus och Tidningen Vi.
Jag har undervisat och föreläst om skrivande bland annat på Fojo, Pressinstitutet, Poppius, högskolan Piteå och ute på tidningar, bland annat: Göteborgs-Posten, Norra Skåne, Mitt-i-tidningarna, Ljusnan, Söderhamns-Kuriren, Arvika-Nyheter, Hudiksvalls-Posten, Adressavisen (Trondheim).
Jag har även varit i USA i flera omgångar, besökt tidningar och deltagit i skrivarseminarierna Writers Workshop i Fort Lauderdale, Nieman Conferens på Harvard, Erma Bombeck Writers Workshop i Dayton och National Society of Newpaper Columnists i Ventura.
BÖCKER
Städer och ställen (Heidruns 1994) — reseskisser från Alingsås till Åmål. 100 kr
Provlyssna!
Värsta humorn (Tre böcker 2000) Kåserier av signaturen Tyko. 50 kr
Mauritius — och de som hade vägarna förbi (Warne 2001). Reportage och kulturhistoria från en exotisk ö. 100 kr
Provlyssna! Reportage i Populär Historia: Här!
Skymningsglöden (Heidruns 2006) En roman om konstnärskolonin vid sjön Racken utanför Arvika kring förra sekelskiftet. Klicka för recension. 100 kr
Medverkar i:
Boken om Västra Götaland (Warne 2000) Nedslag i Västra Götalands-periferin.
Goda nyheter — bra journalistik från svenska medier (Atlas 2003)
100 oktan Dalsland (Tre böcker 1998)
Vargen som missade bussen (Heidruns 1997)
Ur kurs i kanalen (GP 1995)
Om Arvika (1986)
Radio
När jag skrev reportaget Slamlagunen, om sopberget (10 december 1995) kunde man samma dag höra det som radioteater i P1: “Höga berg och fyllda dalar”.
* Böcker med prisuppgifter (frakt tillkommer) kan beställas via mail.
Hej Peter,
Jag är en stor beundrare av dig och din skrivförmåga. Jag skrattar gott åt åtskilliga av dina formuleringar och skitroliga infall. Dagens (26/2) kåseri i GP var av absolut högsta klass! Din kritik av, och giftiga kommentarer till, dagens hönsiga, och ibland avskyvärt usla journalistik är som att få tillåtelse att öppna fönstret en vacker blåsig dag med solsken,efter det att det stått stängt en hel vinter i sämsta skitväder.
Dina kollegor i dagspressen formulerar sig ibland fruktansvärt dåligt. De tillåter sig att utelämna ett stort antal småord — en slags modern fluga, nu satt i system — och åstadkommer därmed en hög grad av tolkningssvårighet. (Frugan och jag diskuterar ibland vad vederbörande skribent faktiskt menar!)
Det går väl ändå an för en som är född i Sverige, men jag undrar hur det blir med rätta tolkningen för en sent invandrad person som vill lära sig svenska. Du Peter är ett föredöme! Sluta aldrig att skriva!
Vänligaste hälsningar
Ulf