OS-FACKLAN
Den designade elden
En OS-fackla snickrar man inte ihop så där utan vidare. Förutom att det skall vara en snygg design måste brinnfunktionen vara pålitlig i alla väder. Elden får under inga omständigheter slockna mellan Olympia och OS-avslutningen.
Facklan får ny design varje gång. Inför Sidney-OS 2000 startade arbetet i början på 1998. Ett team på 23 forskare och ingenjörer från ett verktygsföretag och vid universitetet i Adelaide delade in sig i sex olika grupper: designteamet, bränsleteamet, vind– och regnskyddsteamet, brännarteamet, vindtestteamet samt det som kallades The Aerodynamic-Stabilised Pilot Burner Design Team.
Vad kom då experterna fram till? Jo en fackla i rostfritt stål och aluminium i tre lager med luft emellan som kylning. Formgivningen är inspirerad av Sidneys operahus och av en aborginisk bumerang.
Ett stort problem med tidigare facklor har varit rök och sotning. Därför valde australiensarna efter noggranna tester en blandning av propan och butan. Den ideala mixen blev 35 % C3H8 och 65% C4H10, förvarad i flytande form och antänd som ånga. Den här bränslemixen hade också ett så lågt tryck att den gick att förvara i vanliga standardutformade aerosoltuber. Bränslet tas från behållarens botten och förångas i anslutningsröret.
Brännaren måste vara stabil och säker och dessutom fanns problemet med den nästan osynliga lågan när man eldar med mättat kolvätebränsle. Lösningen blev en aerodynamisk brännare, skyddad med en vind– och regnmekanism, där lågan får sin stabilitet genom att påverkas av turbulensen.
Lågan var 25 centimeter hög och bränslet i varje fackla räckte i tjugo minuter. Elden tålde storm och tropiskt regn. Den släckte sig själv om den blev liggande på marken i mer än tio sekunder.
Sidneys OS-fackla var 72 centimeter lång och vägde ett drygt kilo. 14.000 facklor tillverkades för de 13•000 löparna som under 128 dagar och genom 14 länder i 2•650 mil fraktade runt den olympiska elden. De hade haft sällskap av 47 följefordon och flera behållare med reserveldar.
Facklan transporterades på många olika sätt, med motorcykel, flygplan, kamel och av en kvinnlig dykare (!) i Stora barriärrevet. Till det senare tillfället hade man konstruerat en speciell fackla som laddats med bränsle under högt tryck. En mycket het och kraftig låga brann under vattnet i två minuter och fyrtio sekunder på tre meters djup.
Eldens hade tänts med hjälp av solstrålar den 10 maj 2000 på den antika olympiska stadion i Olympia i Grekland och flögs sedan till Guam och en två veckors rundresa i Söderhavet innan den kom till Australien den 8 juni.
Den äldste fackelbäraren var Charlie Booth, 97 år, vilken enligt uppgift kunde springa 100 meter på 23 blankt. Varje löpare sprang cirka en kilometer och de fick efter utfört värv tillfälle att köpa sin fackla för cirka 3•200 kronor.
Men först återvanns kvarvarande bränsle för det här var en miljövänlig olympiad.
FÄKTNINGSMASK
OS bästa maskhållare
Om man vill vara framgångsrik idrottare men ändå anonym så bör man bli hockeymålvakt eller fäktare.
Internationella fäktningsförbundet vill dock införa masker med plexiglas för att publiken skall kunna se fäktarnas ansiktsuttryck. De senare uppskattar dock inte idén eftersom de befarar problem med imma och repor.
Det finns två olika fäktningsmasker. En har man i florett och värja. I dessa grenar registreras träffen med en tryckkontakt längst ut på spetsen. 750 gram tryck ger signal. I värja räknas träff överallt, i florett på bålen.
I sabel räknas träff på allt utom benen, men här får man också hugga. Det betyder att man inte kan ha samma el-konstruktion som i de andra grenarna. Här är vapnet och fäktaren är plus– och minuspoler. Kretsen sluts när sabeln vidrör träffytorna. Därför måste även masken vara elektriskt ledande.
En fäktningsmask sitter fast med ett spänne på ovansidan som håller om bakhuvudet och en kardborrerem. Den har vadderat skydd invändigt och det blir ganska svettigt. Men sikten är god.
Skyddet nedanför kallas skägg och det är viktigt att det ligger an ordentligt mot nyckelbenet. Materialet är stark nylon vävt i fem riktningar. På sabelmasken har det ett elektriskt ledande ytskikt.
De flesta maskerna är tyska (Uhlmann och Allstar) eller ungerska (PBT). Priset är cirka 1 100 kronor, sabelmasken en hundralapp dyrare. En mask håller 4–5 år för en tävlingsfäktare.
Ett svärd ihopplockat av delar från Ukraina och Ungern för 400 kronor, en väst för 1 400 och byxor för 800 kronor: då ser den grönaste nybörjare ut som en riktig fäktare.
Sedan är det bara att hålla masken
AVBYTARTAVLA
Inga byten utan ljustavlan
I fotboll är det viktigt med uppladdningen inför en match. Det gäller numera även för arenans materialförvaltare. Batterierna till avbytartavlan måste nämligen laddas upp ordentligt, annars kan det bli helt fel vid spelarbytena. Rena byteskomiken.
Den här prylen kom smygande från Italien. Plötsligt såg man den på tv när det var internationella fotbollsmatcher. Vid byten sträckte fjärdedomaren upp händerna i skyn och mellan dem hade han en ljustavla. På den lyste numret på spelaren som skulle ut och den som skulle in.
Numera är avbytartavlan obligatorisk på alla matcher i allsvenskan och superettan. Det är ett företag i Malmö som lanserade den för tre år sedan och nu har man i stort sett mättat marknaden här hemma. Tavlan har två rejäla handtag på sidorna. Under dem finns knappar för inställning av rätta siffror. Ovanför handtagen sitter röda knappar som man trycker in när det skall lysa.
Konstruktionen är beprövad lysdiodteknik med ett nickelmetallhydrid-batteri. Den klarar ungefär en kvart på varje laddning. Det är därför antalet byten i varje match är begränsat.
Avbytartavlan finns i två versioner. En enkelsidig och en dubbelsidig. Den förra kostar 4:795 kronor plus moms och den senare 8•795 plus moms. Modell M9910A är okej, möjligen kunde man skurit bort lite överbliven silikon längs sidorna.
Nackdelen med tavlan är att den syns dåligt i solljus. På Malmöföretaget tycker man att det gamla systemet med manuella siffror egentligen var bättre. De verkar inte tro så mycket på sin produkt: ”Vem fan vill ha en sån?”, säger en försäljare.
MAGNESIA
Inget lyft utan pulver
Det är mycket skrot som skall bäras fram när det är tyngdlyftning. Bara stången väger sina modiga 20 kilo (utan lås). Men det finns en viktig detalj som man inte får glömma. För vad vore dessa muskelberg till atleter utan det vita pudret?
Somliga tyngdlyftare omger sig av ett vitt moln innan de skall fram till stången. De pudrar händer, överarmar och bröst omsorgsfullt, om det är ryck även framsidan på låren.
Det är inte talk som många tror, det är magnesia. Även i andra sporter där ett fast grepp är nödvändigt används hjälpmedlet, som i gymnastik, fäktning och kulstötning.
Magnesia, eller magnesiumkarbonat, har den kemiska beteckningen 4MgCO3Mg(OH)24H2O och säljs i block, ungefär som tvålar. En förpackning med åtta italientillverkade block à 55 gram kostar 200 kronor. Ett block räcker i tre-fyra träningspass för tolv lyftare.
Somliga slösar mer än andra. De krossar kuberna och dammar på utav bara den. Detta beteende är emellertid inget att rekommendera, magnesiadammet är nämligen skadligt att inandas. Man klarar däremot en dopingkontroll.
En annan viktig attiralj är magnesiabehållaren framme på fyrameterskvadraten. Den har en avrundning upptill för att inte dammet skall flyga iväg. En behållare får man för drygt 4•000 kronor. På träningarna använder man en vanlig plasthink.
Längst ner på behållaren finns ett hål där man kan sticka in skorna och gnida sulorna i harts för bättre fäste. Hartset säljs i tioliterssäckar i vanliga färgaffärer.
För övrigt är det en myt att tyngdlyftare alltid pruttar när de lyfter.
HANDBOLLSKLISTER
Utan klister ingen gurkburk
Den som inte är så insatt i handbollsspelet kan förundras över hur skickligt en linjespelare blixtsnabbt kan snappa åt sig en passning. Bollen sitter som klistrad i handen.
Den som är lite mer insatt vet att det är just vad den gör. Sitter som klistrad. Med handbollsklister närmare bestämt. Ett gissel för alla hallskötare.
Förr kunde man köpa lärkterpentin för bensår på apoteket. Det var också populärt bland handbollsspelare för att få ett bra grepp om bollen.
Det snackas mycket om gurkburken. Men vad vore den, japaner, växlingar och andra handbollsfinesser utan klisterburken? Landslaget stod sig slätt utan klister på fingertopparna. Passningsspelet bygger på att få ett bra grepp om en blöt boll.
Klister är ett nödvändigt ont. Överallt fastnar det: golv, dörrkarmar, handtag för att inte tala om matchtröjorna. Särskilt linjespelarna blir nedkletade när de motas bort av försvarsspelarnas händer. Fläckarna går inte bort i tvätten och mot slutet av säsongen kan man knappt urskilja vilken färg tröjorna hade från början.
En del spelare sätter lite klister på skosidan med tejp över för att fylla på under matchens gång. Förr fick man två minuter för det, men det har domarna släppt.
En 100 millilitersburk med vattenlösligt klister kostar 83 kronor. Den räcker i tre träningar. Det finns speciellt ”klisterväck” i sprayform att tvätta bort det med, men vanlig rengörningssåpa går lika bra.
Handbollsklister får inte användas av de yngsta spelarna. Det är tillåtet först från 17 års ålder, då man även går upp i seniorbollsstorlek.
BYGELHÄST
Armstyrka i hästväg
Vilken är den enda häst som inte behöver stå i karantän för att införas till Australien? Svar: bygelhästen. Det är ett gymnastikredskap, inte sällan tillverkat i Tyskland. Billigare än en vanlig kuse men kostar ändå sina modiga 21 725 kronor.
Den här speciella hästen har bara två ben som går att fälla in. Det finns inbyggda hjul för att man lätt skall kunna dra fram den och höjden kan justeras mellan 110 och 150 centimeter. Med en kedja förankrar man den i golvet.
Förr liknade redskapet mera en häst där ena änden var något längre och nerböjt som ett hästhuvud. De var byggda i massivt trä och tunga att hantera. Numera har de en kärna i stål med ett lager av polyeten som är klätt med oxläder. Själva byglarna är av plast, avtagbara om man vill träna utan.
Denna tävlingsgren har sitt ursprung i Ungern där ryttare gjorde konster på hästar (sådana som äter havre) och som man kan se på cirkus. För att träna tillverkade de konstgjorda kusar och dessa hittade så småningom in i gymnastiksalarna.
Bygelhäst är en oerhört krävande gren. Det tar upp till tio års träning att behärska redskapet ordentligt. Det vi ser som ett enda långt armsvingande och benkorsande är egentligen flera övningar som går i varandra. De har olika svårighetsgrad precis som i simhopp, med 8,6 som den högsta poängen i en standardserie till hypersvåra 10 poäng. En serie tar cirka en minut och då hinner man med 10–15 övningar. Skall man ha något i OS att göra bör man ha svårighetsgraden 9,5 till 10 på samtliga. De bästa svenskarna ligger på 9,4 till 9,5.
Ännu har man inte sett en gymnast som vägrat.
MÅLTAVLA
Svenska tavlor i OS
För en bågskytt är god syn en viktig egenskap. Det gäller att ha koll på ”gula fläcken”.
Just så kallas det gula området i mitten av måltavlan, ring nio och tio. Är man elitskytt går det inte an att hamna utanför ”gula fläcken”. Särskilt inte i ett OS.
24,4 centimeter i diameter skall man träffa. På 70 meters avstånd. Allra helst pricken i mitten, den så kallade krysstian. Detta är dock ingen drömträff för OS-arrangörerna eftersom de placerat en liten kamera där.
Det vi amatörer kallar ”måltavla” består av två delar: den tunna yttersta med ringarna och den stora som skall fånga upp pilen.
Den senare kallas pilfång och är gjord av pressad halm eller cellplast i olika lager. En halmtavla håller längre. Den kostar 1 500 kronor och väger 30 kilo. Ett stativ går på 400 kronor.
En pil, som är 75 centimeter lång, tränger in en till tre decimeter. Pilarna är gjorda av kolfibermaterial. Den senaste modellen kallas X10 och är svagt cigarrformad vilket ger en stabilare bana.
Själva måltavlan är ett pappers/plast-laminat i fyra skikt med invävda plasttrådar med cirka en centimeters mellanrum för bättre hållbarhet. 35 kronor styck. De kan repareras med tejp på baksidan och räcker då cirka en månad. Men under OS byts de ut efter varje match.
Yttermåttet är väldigt viktigt. Det skall vara 122 centimeter i diameter. För att rekord skall godkännas tillåts endast en differens på +/- en millimeter.
Svensken Björn Bengtsson har konstruerat måltavlan som används under OS i Sydney. Hans företag är världsledande på måltavlor och pilfång.
VARVKLOCKA
De olympiska klockspelen
Ett ljud som får varje friidrottspublik att skärpa sinnena är när klockan klämtar för sista varvet. Spänningen stiger. Det är nu det skall avgöras. För löparna är ljudet en adrenalinkick.
En varvklocka kan se ut hur som helst bara den ringer. Vanligtvis är det en vanlig skeppsklocka av mässing.
Nya Ullevis är 15 centimeter i diameter. Det är en äkta Mora-klocka. Stämpeln inuti med texten ”EM Mora” visar att den kommer från Morells metallgjuteri i Mora. ”E” står för grundaren (1921) Erik Morell.
Ullevis är av modell M16 som kostar 660 kronor med hållare och tamp. Morells tillverkade även varvklockan till de olympiska spelen i Montreal 1976. Den vägde hela 12 kilo.
Vem minns inte den förargliga malören under friidrotts-VM 1995 när klockfunktionären fick kläppen i handen när han skulle ringa. Den lossnade helt enkelt och han fick vända på den och slå utanpå klockan. Detta gjorde honom berömd i funktionärskretsar.
All utrustning inom friidrott har moderniserats men den gamla varvklockan har inte ersatts av något digitalt pip. Förr sköt man ibland med pistol, därav uttrycket ”gunlap”.
Klockan skall ringa för varje löpare. På 10 000 meter kan fältet bli ganska utspritt. Mycket kan hända på 28 varv. Det gäller då för funktionärerna att hålla reda på hur många varv var och en har kvar. Det är inte säkert att löparna själva är klara över det.
Skall man ha en klocka och ett ställ med varvräknare, en manuell blädderskylt går det på 2 805 kronor.
RACKETSTRÄNGAR
Nu börjar strängaspelet
Bra tennisspel är som ljuv musik. Det gäller bara att slå an rätt strängar. Fårtarmar till exempel.
Bananer, rena tröjor och pålitliga skosnören i all ära men det viktigaste för en tennisspelare är ändå att racketen är ordentligt strängad. Varje spelare har sina speciella önskemål på typen av sträng och hur hårt den skall vara spänd.
Förr spelade alla med natursenor av fårtarmar. I dag är det nästan bara proffsen som har råd med dem. En strängning kostar 500 kronor och en racket brukar hålla tre till fem timmar. Ungefär hälften av proffsen använder natursenor för känslans skull. Franska Babolat är för det mesta tillverkare.
I början på 60-talet kom syntetiska racketsträngar. De var av nylon och liknade fisklinor. I dag finns det en uppsjö av olika syntetsträngar i varierande tjocklek och utförande. De kostar mellan 100–300 kronor, inklusive strängning. En racketsträng är cirka tio meter lång.
När man väl hittat just den speciella sena man vill ha återstår själva strängningen. Den är en hel vetenskap. Man kan enkelt säga att hårdare strängning ger mer kontroll i slagen medan en lösare ger mer kraft från racketen.
Engelsmannen Greg Rusedski som idag har världens hårdaste serve har sin racket löst strängad. Pete Sampras och Mark Philippousis hör till dem som gillar hårdsträngat. Ungefär 32 kilo.
Sampras har med sig sin egen strängare på tävlingarna. Han är också den som gör av med flest racketar eftersom han har dem så hårt strängade.
En datoriserad strängningsmaskin går på runt 60 000 kronor. Men det finns billigare.
Ett proffs skulle känna skillnad direkt om strängningen var ett halvt kilo fel.
STARTBLOCK
Ta fram blocket så skriver vi historia
Vad anteckningsblocket är för sportjournalisten är startblocket för sprintern: oumbärligt. De används vid 100, 200 och 400 meter. Vid 400 meter och långa stafetten måste blocken snabbt tas bort innan målgång eller första växeln.
Startblocken är gjorda av aluminium och består av en skena med ett tjugotal hack som klossarna kan ställas in i. Vinkeln på klossarna går också att justera i fyra till sex olika lägen. På klossen sitter en platta av mondo, samma underlag som banorna. Under skenan finns taggar som håller fast den.
Blocken ställs ut i god tid före loppet. Varje löpare är mycket noggrann med hur de skall vara inställda. Det förekommer en del startblocksskrock.
Första gången en sprinter använde sig av så kallad ”liggande start” var i en tävling i Cedarhurst på Long Island den 12 maj 1888. Han hette Charles H Sherrill och hade grävt gropar för skorna. Detta fortsatte man med länge. Startblocken uppfanns av amerikanaren C Paddock1925. De blev tillåtna internationellt hösten 1936.
Det finns startblock från dryga 500-lappen till elitgrejorna som kostar 940 kronor styck. Det blir 7 520 för åtta stycken. Eftersom det kan vara både bökigt och tungt att bära ut blocken till startfållan är det bra att ha en förvaringsvagn på hjul. En sådan i varmgalvat och pulverlackerat stål och med en praktisk tillbehörslåda går på 1 900 kronor. Med några extra mondoplattor à 35 kronor är man snart uppe i 10 laxar för en komplett startutrustning.
Det räcker förresten inte. Till detta kommer åtta koner med bannummer, åtta plastkorgar för överdragskläder och några tjuvstartsmarkeringar.
Vid inomhustävlingar bör man också ha en stoppbock, i forma av en mjuk matta.
SLÄGGBUR
Presenttips till den som har allt
Vad får man ge för en hyfsad släggbur nuförtiden? En hel del. 172 500 kronor, närmare bestämt. Så det kan löna sig att kolla runt lite först. Har man tur kan man få tag på en välskött begagnad. Titta bland småannonserna under ”Övrigt”.
Släggburarna är lite större och mer komplicerade än de var på Birger Asplunds tid. Att sätta upp en skyddsbur för slägga och diskus till en friidrottstävling är ett tungt jobb. När den väl är uppe är hemma. Resten är en baggis.
De stora stålrören och konsolerna läggs på en ställning mellan två vagnar som dras av en elbil. Det krävs minst tio man att resa upp buren. Arbetet tar cirka två timmar sedan återstår det svåra jobbet med få ihop alla delarna, förankra vajrarna, fästa nätet och dra linorna. Det är en fördel om man varit sjöman.
De främre stolparna vid öppningen är placerade på rullbara vagnar så att man lätt skall kunna ställa in vinkeln för vänster– och högerkastare. De övriga stolparna placeras i nedgjutna markhylsor.
En bra 7,26 kilos tävlingsslägga, komplett med roterande svirvel, handtag och wire får man för 2 000 kronor.
Det händer så gott som i varje tävling att en slägga far in i nätet. Då dimper den oftast ner i backen. Värre är det med en diskus som kan studsa tillbaka och i värsta fall träffa kastaren.
Att vara släggkastare är inte särskilt glamouröst. Tävlingarna börjar först och är inte sällan klara innan de övriga grenarna kommit i gång.
För funktionärerna ute på banan gäller det att ha koncentrationen uppe hela tiden. Det går åt femton funktionärer på en släggtävling. Utan skyddsbur skulle svinnet vara oacceptabelt.
NÄSCLIPS
Med näsa för styling
Det verkar som om hårstyling och sminkkonst tar en stor del av konstsimmarnas träningstid. I den här sportgrenen är det viktigt hur man ser ut. Ett propert yttre är ett måste. Sedan kan man tycka att de flesta ser likadana ut med sina hårknutar och sitt vattenfasta smink.
I tjugo sekunder får de visa upp sig på bassängkanten sedan måste de vara i vattnet om det inte skall bli poängavdrag.
Man kan bara gissa hur länge de sitter framför spegeln innan tävlingen. Och man kan bara gissa hur det känns, när varje hårstrå är på plats, sminket perfekt avvägt och den läckra baddräkten sitter som gjuten på den slanka kroppen, att då tvingas sätta dit den fåniga näsklämman.
En konstsimmerska kanske inte tänker på denna lilla detalj. Det är egentligen en ganska enkel sak, inte så mycket att orda om. Som en liten klädnypa. De är gjorda av gummiöverklädd ståltråd. Finns i flera storlekar, vanligtvis hudfärgade. Den gör inte ont. Många motionssimmare använder också näsklämma.
En deltalj, men nödvändig. Konstsimmare måste man vara rädd om luften. Under vatten blåser man ut luft för att undvika kallsup. Näsklämmans funktion är att spara på luften.
De flesta tillverkare av sportbaddräkter tillverkar också näsclips. Priset på Intersport för en klämma av märket Speedo är 30 kronor. På Valhalla tar de 35 för sina.
Man kan undra varför konstsimmarna inte använder näsplugg istället. Det kanske kommer för sådana har setts på tävlingar.
Om ni undrar hur de tjusiga håruppsättningarna hålls på plats så är det med hushållsgelatin i pulverform. Tala om puddingar.
STARTPISTOL
Starten går som ett skott
Startpistoler kräver noggrann skötsel och skall förvaras i låsta skåp. I materialrummet på Nya Ullevi ligger startpistolerna prydligt i de svarta väskornas skumgummifack. Tysktillverkade. Av märket Röhm. Kaliber: 9 millimeter.
I väskan ligger också den lilla oljeflaskan, pipborstarna, trasan och en kartong med 50 stycken ”knallpatronen” tillverkade av Dynamit Nobel i Troisdorf. Det borde egentligen heta startrevolver för det är vad de är. Priset är 1 760 kronor.
Dock kommer det inte någon kula ur pipan när skottet smäller av, bara en rökpuff. Det smäller ganska ordentligt och till startmannens utrustning hör också öronskydd, i Ullevis fall röda, av märket Sordin.
Man har ofta även högtalare i närheten av löparna för att de skall höra starterns kommandorop. Mikrofonen sitter i en hållare på pipan. Ljudet är också kopplat till tidtagningen. I god tid före start gör man en provskjutning på mållinjen för att kalibrera målkamerorna.
I större tävlingar finns en trycklastgivare kopplad till blocken för att avslöja eventuella tjuvstarter. Startern hör ett pip och avbryter loppet med ett extraskott. En marginal på en tiondels sekund godkännes innan startskottet.
Det var just denna detalj som krånglade under friidrotts-VM i Göteborg 1995, som ni kanske minns blev ett tjuvstarternas VM. Det räckte med att en löpare rörde på foten för att utlösa en tjuvstart. Dessutom hade leverantören av tidtagningssytemet en ny slags pistol med konstgjorda skott som lät annorlunda, vilket gjorde löparna osäkra.
Två tjuvstarter betyder diskvalifikation (i tiokamp tre). Flera löpare kan dömas för tjuvstart på samma skott.
STAVHOPPSBÄDD
Bäddat för fallseger
Stavhopparna kommer nerdimpandes från nästan sex meters höjd, där de hängt upp och ner i ett ögonblick. Det är som att hoppa från andra våningen. De landar på en bädd som består av tre skikt polyeterskum där mittskiktet är uppluckrat med luftkanaler och på sidorna är det nätväv för ventilation.
Bädden består av fem till åtta delar och de sätts fast med spännremmar. Den läggs på en bottenram av trä. Man kör vanligtvis ut delarna med hjullastare. Bredden är fem-sju meter och tjockleken 80 centimeter. Eftersom stavhoppare använder spikskor måste man dessutom lägga över ett trampskydd i polyesterarmerad PVC-väv.
Att sätta upp stavhoppet är en dags jobb för två man. Inte desto mindre kan tävlingsdomaren bestämma att det skall flyttas en timma innan start på grund av väderleksförhållandena.
Skyddsbädden ligger också runt stativet eftersom det kan hända att hopparna gör en nödlandning och dimper ner innan de kommit över ribban. Har de otur hamnar de i lådan (1 862 kronor) där staven sätts i.
Det var egentligen inte glasfiberstaven (cirka 4 000 kronor) som revolutionerade stavhoppet. Redan i Melbourne 1956 hoppade bronsmedaljören med glasfiber. Men på den tiden vågade man inte använda katapulteffekten eftersom man landade i en sågspånshög. Det var först när man lade ut skumgummi i början på 60-talet som det nya hoppsättet utvecklades.
En matta i sex delar som håller för internationella tävlingar är inte billig. Den går på sina modiga 111 498 kronor inklusive moms. Frakt tillkommer. Men man brukar dra ur luften för att göra den mindre skrymmande.
PLANKLERA
Betydelsefullt plankpyssel
Hur många övertramp görs i ett OS? Det har jag ännu inte sett någon statistik på, men det är åtskilliga. Det kan vi själva konstatera när det blir röd flagg från plankfunktionären och tv-kameran zoomar in det tydliga avtrycket från hopparens sko i den extra ”plankan” med lera som numera är standard i längdhopp och tresteg.
Leran är plastellina, något fastare än vanlig modellera. Den finns att köpa inplastad i kakor om 30 gånger 2 centimeter, den är oftast grön för att synas bättre. Plastellinapriset ligger i dag på 97:50 per kilo. En kaka kostar cirka 210 kronor.
Det var enklare förr. Då beströdde man bara området närmast plankan med mjuk jord eller fuktad sand, som fick sticka upp högst 6 mm ovan mark
Nu har man en platsellinaplanka. Finns i trä (318 kronor) eller gummi (1 812 kronor). Den välutrustade arenan har också en särskild vagn på hjul med plastellinaplankorna och i en verktygslåda under finns de attiraljer som behövs för att smeta ut plastellinan: olika spatlar, tapetskarvrulle och extra plastellina. Vagnen kostar 3 825 kronor.
Det krävs en särskild funktionär för att sköta plankan. Leran stryks ut och jämnas till, vilket kan vara ett besvärligt arbete. Massan blir hård om det är kallt och smetig om det regnar. På en del arenor lägger man plastellina på hela plankan men det går också bra att bara lägga ut en smal sträng på kanterna.
Sedan förs platsellinaplankan in framför ansatsplankan i ett spår. För varje övertramp måste funktionären jämna till och kanske föra på mer plastellina. Man har alltid två för att dröjsmålen skall bli så korta som möjligt.
BOXHANDSKAR
Skydd för handslag
Den kroppsdel som en boxare är mest rädd om är inte huvudet utan händerna. De tar mycket stryk under träning och match, trots de tjocka handskarna. Därför är det första man får lära sig att linda knogarna ordentligt. I amatörboxningen tillåts tre meter gasbinda och en bit tejp.
Proffs och amatörer använder olika boxhandskar. De förra är tunnare, 8 oz i viktklasser under 71 kg och 10 oz (283,5 gram) däröver. Förr använde man ända ner till 6 oz. Amatörer använder enbart 10 oz-handskar, som är svåra att slå knockout med. Träningshandskarna är tjockare, mellan 16–20 oz.
Numera knyts inte handskarna. De sitter fast på handen med ett brett stabilt kardborreband. Förr kunde snörningen på insidan orsaka skador i närkamper.
Fram till cirka 1970 var fyllningen tagel. Sedan dess används handskar med en skumgummi-fyllning. Amatörerna har ett stötabsorberande material.
Sedan cirka femton år har amatörhandskarna en vit yta för att domarna lättare skall kunna se träffarna. Tre av de fem domarna måste trycka för träff inom en sekund för att den skall räknas.
Det tyska märket Top Ten är vanligast bland amatörerna. Priserna ligger på 600 till 900 kronor. De dyraste kostar upp mot 1 200 kronor.
Det klassiska boxhandskemärket är annars amerikanska Everlast, som också tillverkar byxor, skor och annan boxningsutrustning. Det har dominerat inom proffsboxningen alltsedan Jack Dempsey blev tungviktsmästare med ett par Everlast-handskar 1919.
I en tävling som OS står arrangören för handskar. En boxare är inte tillåten att använda egna. Risken att någon smyger ner en hästsko är alltså minimal.
STAFETTPINNE
Pråliga pinnar
Stafettpinnarna ligger och blänker i sin låda: guld, silver, röd, lila, grön, brun. De är rent av vackra att se på med sina metallicfärger.
Förr i tiden var de gjorda i trä eller en ihålig rulle av papp. Numera är materialet aluminium eller en billigare variant i plast. De är knappt 30 centimeter långa, fyra centimeter i diameter, ihåliga och vikten får inte vara under 50 gram.
Ett set om åtta aluminiumpinnar kostar 331 kronor, dem plast kan man få för 22:50 styck. Varje lag får sin färg. Det kan inträffa att två löpare tappar sin pinne samtidigt. Tävlingsdomaren av gör om något lag vill ha en speciell ”lyckisfärg”. En sådan begäran är dock ovanlig.
Stafettpinnen måste lämnas över inom det markerade växlingsområdet. Mottagaren får starta tio meter före området, som är 20 meter långt. Vid överväxling diskvalificeras laget. Efter växlingen skall överlämnaren stanna kvar på sin bana tills alla passerat.
De två sista sträckorna på långa stafetten växlas på gemensam bana. Det kan bli trångt och det gäller att ha vassa armbågar. Principen är att man inte får hindra någon medtävlande.
Från försök till final får endast två löpare bytas. Ordningen inom laget får ändras.
Efter loppet måste sistasträckan lämna tillbaka stafettpinnen till en fuktionär. Det är alltså inte tillåtet att slänga iväg den hur som helst. Det är förargligt att bli av med en pinne eftersom man då måste köpa ett helt set.
Det händer sällan att någon tappar en pinne. Överväxling däremot sker titt som tätt. Men har man tränat ordentligt brukar det inte vara något problem.Sedan är det bara att pinna på.
BADMÖSSA
Numret huvudsaken
Vattenpolo kan vara en oerhört krävande sport. Närkamperna är tuffa och armbågarna hårda. Många ojustheter upptäcks inte av domarna. Mycket i den här sporten sker under ytan.
Spelarna är vältränade och muskulösa. De kan se riktigt grymma ut före match. Ända tills…de sätter på sig badmössan. Den knyts dessutom med ett band under hakan, vilket inte gör den mindre löjeväckande.
Men den är praktisk. För att inte säga rent nödvändig. Hur skulle man annars kunna hålla reda på spelarna? Och vattenpolo är den enda lagsport där man kan se vilket lag som har hemmamatch: det med vita mössor.
På mössorna står numret på spelaren. Varje lag har två uppsättningar, vita och blå, numrerade från 1–13. Målvakterna har röda. Man är alltså tretton i varje lag, men bara sju i vattnet samtidigt. Mössorna är av nylon i en storlek. Det är ingen skillnad på dam och herr. Förloras mössan skall den ersättas vid nästa avblåsning.
En viss produktutveckling har skett. De första mössorna var av tyg och hade inget öronskydd. Det kom för cirka 25 år sedan och är till för att skydda öronen mot vassa armbågar. För några år sedan fanns det spelare som hade mössor med inbyggt ögonbrynsskydd, men dessa verkar inte ha slagit igenom. En laguppsätttning med tretton badmössor av det italienska märket Diana kostar 1 500 kronor.
Vattenpolo är ingen dyr sport. Men man får vara beredd att ge en del för badbyxor. Varje spelare skall nämligen ha dubbla par. Detta för att inte någon skall sätta i system att avbryta matcher för trasiga byxor. De yttre paren är gjorda av ett gummimaterial. För sämre grepp.
Göteborgs-Posten 2000